Termék kategóriák
Előzmények
Fejlesztési tanácsok

* Elküldheti nekünk webáruházunkkal kapcsolatos észrevételeit, fejlesztési tanácsait.

Ételallergia - téveszmék és tények.

Számtalan dolgot gondolunk az ételallergiáról, amely téves, vagy tudományosan alá nem támasztott. Ez a kis összefoglaló segít abban, hogy eligazodjunk néhány dologban az ételallergiával kapcsolatban.
 

1. tévedés: Az ételallergia nagyon gyakori.
TÉNY: Habár a betegek 25% azt állítja, hogy van valamilyen étel allergiája, de a vizsgálatokon alapozott tények azt mutatják, hogy a gyerekek 6%-nak, a felnőttek 2%-nak van ételallergiája. Az étel allergia az az immunrendszerünk által irányított reakció, klasszikus allergiás csalánkiütéssel, nehézlégzéssel, mellkasi nyomással, ajakduzzanattal, szájpad viszketéssel …Sokan az étel intoleranciát nevezik ételallergiának, amely viszont bizonyos ételek által kiváltott reakció pl. hasmenés, haspuffadás, gázosság, de nem kíséri az immunrendszer aktiválódásával járó klasszikus allergiás reakció.

2. tévedés: Az étel allergiában szenvedő betegek többsége allergiás az eperre és a paradicsomra.
TÉNY: Ételallergia előfordulhat bármilyen ételféleségre mégis a leggyakrabban a mogyoróra, magvakra, tehéntejre, tojásra, szójára, lisztre, halra és kagylóra fordul elő.

3. tévedés: Létezik cukor allergia.
TÉNY: Ételallergia akkor alakul ki, amikor egy ételfehérjét a szervezet immunrendszere idegennek érzékel és reakciót vált ki. Ez cukrokkal és zsírokkal szemben nem fordulhat elő.

4. tévedés: A tejallergia nagyon gyakori felnőttkorban.
TÉNY: A tejallergia sokkal gyakoribb gyermekeknél, mint a felnőtteknél. Sőt 2-3 éves korukra a gyermekek is kinövik általában. Tünetei a csallánkiütés, hányás és légzési problémák. A felnőtteknél nagyon gyakori tejcukor intolerancia kiváltotta hasmenést, haspuffadást és esetleges hányinger gondolják tejallergiának, amely valójában nem az.

5. tévedés: Akinek ételallergiája van, az több más ételre is allergiás.
TÉNY: Az ételallergiában szenvedők többsége maximum 4 féle ételre érzékeny.

6. tévedés: Az allergia hiperérzékennyé tesz.
TÉNY: Az ételallergia leggyakoribb tünetei a csallánkiütés, duzzanat, viszketés, zsibbadás a száj körül, fémes szájíz, köhögés, köhécselés, nehézlégzés, izzadás, torokgombóc érzés, hasmenés és hányás. A betegek sápadtsága és rossz közérzete előre jelzi az allergiás folyamatot, amely a vérnyomás csökkenés következménye. A krónikus ekzema és az asthma a leggyakoribb társuló betegségek.

7. tévedés: Elterjedt az ételfestékkel szembeni allergia.
TÉNY: A természetes ételek okozzák az allergiák nagy részét. Néhány összetevőről bizonyosodott be eddig csak, hogy érzékenységet okoz: tartazin, sárga No5, aszpartam, és a mesterséges édesítők.

8. tévedés: Az ételallergiát ritkán nőjük ki.
TÉNY: A gyermekek a tej, tojás és szója allergiát 2-3 éves korukra kinövik, de a felnőtt korban jelentkező földimogyoró, mogyorófélék, hal és kagyló allergia ritkán szűnik meg önmagától.

9. tévedés: Az ételallergia nem veszélyes.
TÉNY: Amennyiben anafilaxiás reakció alakul ki a gyors allergiás válasz miatt, akkor életveszélyes állapot miatt a beteg meghalhat gége ödéma, asztmás légúti szűkület, alacsony vérnyomás miatt. Ekkor sürgős orvosi beavatkozás mentheti meg a beteg életét. Ha ez gyakran ismétlődik akkor lehetőség van öninjekciózásra is. Soha ne felejtse el elolvasni a termék összetételére vonatkozó leiratot, amellyel megelőzheti a nagy bajt.

Milyen témáról szeretne cikket olvasni?

Amennyiben kérdése lenne valamilyen egészségügyi témáról, problémáról, tegye fel kérdését szakembereinknek.

10 + 2 =
Egészség tippek

Ételallergia - téveszmék és tények.

Számtalan dolgot gondolunk az ételallergiáról, amely téves, vagy tudományosan alá nem támasztott. Ez a kis összefoglaló segít abban, hogy eligazodjunk néhány dologban az ételallergiával kapcsolatban.

tovább »

Mi az igazság a szójáról?

Egyes növények, így a szója is olyan hatóanyagokat tartalmaznak, amelyek az ösztrogén nevű női nemi hormonhoz hasonló szerepet töltenek be. Ezek a fitoösztrogének a szervezetbe jutva ösztrogén receptorokhoz kötődnek, és így a szövetekben hasonló választ válthatnak ki, mint az állati vagy emberi szervezetben termelődött hormonok. Íme néhány gondolat a szójáról, és a benne lévő fitoösztrogének tudományosan bizonyított hatásáról.

tovább »

Járóbotok – egyszerű, de nagy segítség a mindennapokban!

A járóbotok az egyik leginkább elérhető segítség a mindennapi tevékenységek és járás segédeszközeként. Úgy segít az egyensúly megtartásában, hogy mindezt a használója szabályozhatja. A járóbotot a fájdalmas alsó végtaggal ellentétes oldalon kell használni, így a testsúly kb. 15%-át „levehetjük” a beteg végtagról. Számtalan járóbot létezik, amelyek között jelentős különbségek vannak. Ismeretük tudatában sokkal hatásosabb segédeszköz állhat a használója birtokában, mint csak egy egyszerű járóbot.

tovább »

Vény nélkül kapható gyógyszerek alkalmazása terhességben és szoptatás alatt

Az alábbi - útmutatónak szánt - ismertetés célja, hogy a leggyakrabban jelentkező problémák esetén biztonságos szert válasszon az olvasó vagy a kismama, aki a legveszélyeztetettebb időszakban lévő csemetéjét figyelembe kell, hogy vegye. Tudni kell, hogy a gyógyszerek biztonságossága tapasztalati adatokon alapul, mivel terhesség alatt bármilyen gyógyszerbiztonsági vizsgálat elvégzése etikátlan lenne. Ezért is nevezik a terhes és szoptatós anyukákat „terápiás árváknak”. Árvák, mivel tudományos alapok részben hiányoznak a biztos választáshoz. Sajnos a leginkább szakavatottnak tekinthető gyógyszerészek is időnként gátoltak ennek a csoportnak ajánlható gyógyszerek ismeretében.

tovább »