Számtalan dolgot gondolunk az ételallergiáról, amely téves, vagy tudományosan alá nem támasztott. Ez a kis összefoglaló segít abban, hogy eligazodjunk néhány dologban az ételallergiával kapcsolatban.
1. tévedés: Az ételallergia nagyon gyakori.
2. tévedés: Az étel allergiában szenvedő betegek többsége allergiás az eperre és a paradicsomra.
TÉNY: Ételallergia előfordulhat bármilyen ételféleségre mégis a leggyakrabban a mogyoróra, magvakra, tehéntejre, tojásra, szójára, lisztre, halra és kagylóra fordul elő.
3. tévedés: Létezik cukor allergia.
TÉNY: Ételallergia akkor alakul ki, amikor egy ételfehérjét a szervezet immunrendszere idegennek érzékel és reakciót vált ki. Ez cukrokkal és zsírokkal szemben nem fordulhat elő.
4. tévedés: A tejallergia nagyon gyakori felnőttkorban.
TÉNY: A tejallergia sokkal gyakoribb gyermekeknél, mint a felnőtteknél. Sőt 2-3 éves korukra a gyermekek is kinövik általában. Tünetei a csallánkiütés, hányás és légzési problémák. A felnőtteknél nagyon gyakori tejcukor intolerancia kiváltotta hasmenést, haspuffadást és esetleges hányinger gondolják tejallergiának, amely valójában nem az.
5. tévedés: Akinek ételallergiája van, az több más ételre is allergiás.
TÉNY: Az ételallergiában szenvedők többsége maximum 4 féle ételre érzékeny.
6. tévedés: Az allergia hiperérzékennyé tesz.
TÉNY: Az ételallergia leggyakoribb tünetei a csallánkiütés, duzzanat, viszketés, zsibbadás a száj körül, fémes szájíz, köhögés, köhécselés, nehézlégzés, izzadás, torokgombóc érzés, hasmenés és hányás. A betegek sápadtsága és rossz közérzete előre jelzi az allergiás folyamatot, amely a vérnyomás csökkenés következménye. A krónikus ekzema és az asthma a leggyakoribb társuló betegségek.
7. tévedés: Elterjedt az ételfestékkel szembeni allergia.
TÉNY: A természetes ételek okozzák az allergiák nagy részét. Néhány összetevőről bizonyosodott be eddig csak, hogy érzékenységet okoz: tartazin, sárga No5, aszpartam, és a mesterséges édesítők.
8. tévedés: Az ételallergiát ritkán nőjük ki.
TÉNY: A gyermekek a tej, tojás és szója allergiát 2-3 éves korukra kinövik, de a felnőtt korban jelentkező földimogyoró, mogyorófélék, hal és kagyló allergia ritkán szűnik meg önmagától.
9. tévedés: Az ételallergia nem veszélyes.
TÉNY: Amennyiben anafilaxiás reakció alakul ki a gyors allergiás válasz miatt, akkor életveszélyes állapot miatt a beteg meghalhat gége ödéma, asztmás légúti szűkület, alacsony vérnyomás miatt. Ekkor sürgős orvosi beavatkozás mentheti meg a beteg életét. Ha ez gyakran ismétlődik akkor lehetőség van öninjekciózásra is. Soha ne felejtse el elolvasni a termék összetételére vonatkozó leiratot, amellyel megelőzheti a nagy bajt.