Termék kategóriák
Előzmények
Fejlesztési tanácsok

* Elküldheti nekünk webáruházunkkal kapcsolatos észrevételeit, fejlesztési tanácsait.

Vény nélkül kapható gyógyszerek alkalmazása terhességben és szoptatás alatt

Az alábbi - útmutatónak szánt - ismertetés célja, hogy a leggyakrabban jelentkező problémák esetén biztonságos szert válasszon az olvasó vagy a kismama, aki a legveszélyeztetettebb időszakban lévő csemetéjét figyelembe kell, hogy vegye. Tudni kell, hogy a gyógyszerek biztonságossága tapasztalati adatokon alapul, mivel terhesség alatt bármilyen gyógyszerbiztonsági vizsgálat elvégzése etikátlan lenne. Ezért is nevezik a terhes és szoptatós anyukákat „terápiás árváknak”. Árvák, mivel tudományos alapok részben hiányoznak a biztos választáshoz. Sajnos a leginkább szakavatottnak tekinthető gyógyszerészek is időnként gátoltak ennek a csoportnak ajánlható gyógyszerek ismeretében.

 

TEGYÜNK-E KÜLÖNBSÉGET A VÁRANDÓS ÉS A SZOPTATÓS ÁLLAPOTOK KÖZÖTT?

Laikusként úgy tűnket, hogy egyenlőséget kell tennünk a két állapotban megjelenő gyógyszer mellékhatások tekintetében, holott mégis alapvető különbség áll fenn. Jóval kevesebb gyógyszerhatás éri általánosságban a szoptatott csecsemőt, mint az anyaméhben fejlődőt, mivel csak a szopás ideje alatt jut az újszülöttbe gyógyszert. Ezzel szemben az anyaméhben a méhlepényen át folyamatos utánpótlást kap a csecsemő az esetleges káros anyagból. Arról nem is beszélve, hogy egy újszülöttnek is megvan a máj és vese méregtelenítő hatása, míg az méhen belül ez minden módon az anyába „ürül”.

 

TERHESSÉG

A főbb fejlődési rendellenességek aránya 3%, de ezek minimális hányada van bármilyen gyógyszerrel - ma már - összefüggésben. A régen használt thalidomide kaphatná meg a fejlődési rendellenesség okozó szerek Oszkárját.

Az aszpirin és a nem szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID) a legismertebb teratogén (magzat károsító) szerek manapság, amelyek magzati szív-érrendszeri eltérést okoznak. Használatukat a terhesség utolsó harmadában mindenképpen kerülni kell. Az aszpirin és más szalicilátok vérzékenységet fokozzák mind az anya, mind a magzat oldalán, sőt csökkent születési súlyt és emelkedett magzati halálozást eredményeznek.

Számtalan gyógyszerészeti hivatal rizikó kategóriákat állapított meg a könnyebb eligazodás érdekében:

A kategória (minimális esély a magzatkárosításra): vitaminok megfelelő dózisban

B kategória (nem bizonyítható magzatkárosító hatás állati és emberi esetekben) aminophenazon, cimetidin, aluminium hydroxid, inzulin és az ibuphrophen az első és második terhességi időszakban

C kategória (nincs kontrolált adat a biztonságosságra) psiudoepphedrin, simeticone, cotrimazole, senna, dextrometorphan, aszpirin és a hydrocortison a második és harmadik terhességi időszakban

D kategória (magzatkárosító, de indokolt esetben használható) ibuprophen a harmadik, a hydrocortison az első terhességi harmadban.

 

SZOPTATÁS

A felírt és vény nélküli gyógyszerek jelentős része nem jelenik meg az anyatejben, de mindezek mellett számtalan óvintézkedés megtétele javasolt:

1, amikor csak lehet, kerülni kell a gyógyszerek használatát

2, a gyógyszer bevételt közvetlenül a szoltatást követően javasolt bevenni és ha lehet a baba leghosszabb alvási periódusában

3, ha lehetséges, a leg egyenletesebb hatású szert kell használni, kerülve a magas vérszintek kialakulását

4, ha lehet egy gyógyszer használata javasolt a kombinációval szemben

 

FÁJDALOMCSILLAPÍTÓK

Aszpirin, magnézium szalicylát és a bizmut subsalycilát megjelenik az anyatejben, így ezek és ezen szereknek a kombinációját kerülni kell. Biztonságosnak tekintett fájdalomcsillapítók: amiophenazon (pl. DEMALGON), paracetamol (pl: PARACETAMOL, BEN-U-RON, RUBOPHEN)  és ibuprophen (pl: ALGOFLEX) tartalmú szerek.

 

ALLERGIA ÉS MEGFÁZÁSOS SZEREK

A clemastin (pl: TAVEGYL) álmosságot és izgatottságot is okozhat a magzatnál szoptatás alatt. A többi allergia szer is gyakran okoz álmosságot a magzatnál, ezért az esti bevételt javasolják a szakértők.

Pseudoephedrin 0,5%-ban átjut az anyatejbe. Bár nem okoz a csecsemőn jeletős mellékhatást, de az anyatej mennyiségét csökkentheti.

Oxymethazolin (pl. NASIVIN, AFRIN, NASOPAX)  csökkenti az anyatej mennyiségét.

Phenylephrin (pl.:VIBROCYL) tartalmú szer használata javasolható leginkább, figyelve árgus szemekkel az anyatej mennységét.

 

KÖHÖGÉS ÉS TOROKFÁJÁS

Biztonságos és ajánlható szerek:

köptetőként a guaifenasin (pl: ROBITUSSIN EXPECTORANS SZIRUP, COLDREX BRONCHO SZIRUP)

dextromethrophan (pl: ROBITUSSIN ANTITUSSIN SZIRUP, RHINOTHIOL KÖHÖGÉSCSILLAPÍTÓ SZIRUP)

 

GYOMORÉGÉS, REFLUX, HASMENÉS

A gyomorégésre használt calcium és magnezium tartalmú savcsökkentők (pl.:TISACID, RENNIE, MAALOX …) használata biztonságos terhességben is és igen kis mennyiségben jutnak be az anyatejbe is.

Az úgynevezett H2 blokkoló savcsökkentők között a famotidin tartalmú (pl.: QUAMATEL) szerek jelennek meg a legkisebb mennyiségben az anyatejben.

A hasmenésre használt loperamid tartalmú készítmények (pl: IMODIUM) biztonságosak, de a busmuth subsalicylat tartalmúak nem, mert Reye-sy-t okoznak.

Székrekedés esetén soha ne feledjük el a rosdús étrendet, a napi két evőkanál búzakorpát és ha már gyógyszertári készítményt választunk, akkor az ozmotikus hashajtók közé tartozó, laktulóz tartalmú (pl.: LAEVOLAC, DUPHALAC) szereket választhatjuk.

Haspuffadásra a simeticon tartalmú készítmények (pl.:ESPUMISAN, LAXBENE) biztonságosak, mert nem szívódnak fel a béltraktusból.

 

TÁPLÁLÉK KIEGÉSZÍTŐK ÉS A GYÓGYNÖVÉNY KÉSZÍTMÉNYEK

Bár a terhes és a szoptató anyák 10-20%-a is használhat ilyen jellegű készítményeket, mégis tudni kell, hogy a táplálék kiegészítők hatékonysága nem bizonyított. Ezek közé kell sorolni a homeopátiás szereket is.

Megtörtén eset, hogy szülést követő 26 óra elteltével az újszülöttnek epilepsziás rohama jelentkezett, majd agyér elzáródás igazolódott. Utóbb derült fény arra a tényre, hogy az édesanya asszonygyökér teát fogyasztott, amelynek méhösszehúzó hatása van. Indián asszonyok fontos gyógynövénye volt, de sajnos fatális következménnyel járt a használata.

A poloskavész nevű gyógynövényt szintén használják a szülés megindítására, de sajnos nem szabályozható a hatása, így okozhat komplikációkat is.

A kasvirág biztonságos terhesség alatt, de nem tudjuk a hatását a szoptatás időszakában.

Az orbáncfű biztonságos terhesség alatt és szoptatáskor is lehet kedvező hatása a colikás csecsemőkre.

Ginkgo használatát az elhúzódó vérzés miatt kerülni kell.

 

Végül jó ha tudjuk, hogy taiwani kutatók 14.000 újszülött adatait áttekintették és azt találták, hogy sokkal gyakrabban jelentkezett fejlődési rendellenesség azokon a újszülötteken, akik édesanyja valamilyen gyógynövényt használt a terhesség alatt.

 
www.gyogyaszati.hu szakértői

Milyen témáról szeretne cikket olvasni?

Amennyiben kérdése lenne valamilyen egészségügyi témáról, problémáról, tegye fel kérdését szakembereinknek.

8 + 15 =
Egészség tippek

Ételallergia - téveszmék és tények.

Számtalan dolgot gondolunk az ételallergiáról, amely téves, vagy tudományosan alá nem támasztott. Ez a kis összefoglaló segít abban, hogy eligazodjunk néhány dologban az ételallergiával kapcsolatban.

tovább »

Mi az igazság a szójáról?

Egyes növények, így a szója is olyan hatóanyagokat tartalmaznak, amelyek az ösztrogén nevű női nemi hormonhoz hasonló szerepet töltenek be. Ezek a fitoösztrogének a szervezetbe jutva ösztrogén receptorokhoz kötődnek, és így a szövetekben hasonló választ válthatnak ki, mint az állati vagy emberi szervezetben termelődött hormonok. Íme néhány gondolat a szójáról, és a benne lévő fitoösztrogének tudományosan bizonyított hatásáról.

tovább »

Járóbotok – egyszerű, de nagy segítség a mindennapokban!

A járóbotok az egyik leginkább elérhető segítség a mindennapi tevékenységek és járás segédeszközeként. Úgy segít az egyensúly megtartásában, hogy mindezt a használója szabályozhatja. A járóbotot a fájdalmas alsó végtaggal ellentétes oldalon kell használni, így a testsúly kb. 15%-át „levehetjük” a beteg végtagról. Számtalan járóbot létezik, amelyek között jelentős különbségek vannak. Ismeretük tudatában sokkal hatásosabb segédeszköz állhat a használója birtokában, mint csak egy egyszerű járóbot.

tovább »

Vény nélkül kapható gyógyszerek alkalmazása terhességben és szoptatás alatt

Az alábbi - útmutatónak szánt - ismertetés célja, hogy a leggyakrabban jelentkező problémák esetén biztonságos szert válasszon az olvasó vagy a kismama, aki a legveszélyeztetettebb időszakban lévő csemetéjét figyelembe kell, hogy vegye. Tudni kell, hogy a gyógyszerek biztonságossága tapasztalati adatokon alapul, mivel terhesség alatt bármilyen gyógyszerbiztonsági vizsgálat elvégzése etikátlan lenne. Ezért is nevezik a terhes és szoptatós anyukákat „terápiás árváknak”. Árvák, mivel tudományos alapok részben hiányoznak a biztos választáshoz. Sajnos a leginkább szakavatottnak tekinthető gyógyszerészek is időnként gátoltak ennek a csoportnak ajánlható gyógyszerek ismeretében.

tovább »