Termék kategóriák
Előzmények
Fejlesztési tanácsok

* Elküldheti nekünk webáruházunkkal kapcsolatos észrevételeit, fejlesztési tanácsait.

Járóbotok – egyszerű, de nagy segítség a mindennapokban!

Járóbotok – egyszerű, de nagy segítség a mindennapokban!

 

A járóbotok az egyik leginkább elérhető segítség a mindennapi tevékenységek és járás segédeszközeként. Úgy segít az egyensúly megtartásában, hogy mindezt a használója szabályozhatja. A járóbotot a fájdalmas alsó végtaggal ellentétes oldalon kell használni, így a testsúly kb. 15%-át „levehetjük” a beteg végtagról. Számtalan járóbot létezik, amelyek között jelentős különbségek vannak. Ismeretük tudatában sokkal hatásosabb segédeszköz állhat a használója birtokában, mint csak egy egyszerű járóbot.

 

KRITIKUS pont először is a járóbot használata:

1, tartsa a botot a beteg oldallal ellenétes oldalú kezében, így tehermentesíti a beteg alsó végtagok az ép végtag felemelésekor

2, állítsa be a magasságot a nagytompor (a combcsont csípőizület feletti legkiemelkedőbb pontja) magasságáig

3, nyújtott karral terhelje rá testsúlyát a járóbotra akkor, amikor a beteg végtag használatára kerül a sor

 

Magyarországon a műanyag T fogantyús járóbotok a legelterjedtebbek:

\"\"

A fogantyú relatív keskeny kivitele miatt a testsúly áthelyezés nem lehet túl hatékony hosszú távon, mivel a tenyér fájdalmát eredményezi. Oldaliság nincsen ebben az esetben, a járóbot mindkét kézben használható. A fentiekből következően csak mérséklet tehermentesítésre használható és enyhe egyensúlyzavar korrekciójára.

Sokak számára ismert egy konstrukciós hiba: a bot magasságát állító csap kikopását követően (ami néhány hét után előfordulhat) a bot kattog és csattok amikor a talajra érkezik. Mintha egy metronómot hallhatnánk. Ez már több gyártó is kiküszöbölte és a járóbot két, egymáson elcsúszó részének találkozásához egy kónuszos rögzítő csavart szereltek.


Magyarországon az elvárhatónál sokkal kisebb arányban vannak használatban az anatómiai fogantyús járóbotok:
\"\"

 

A képen is látható az a különbség, amely megkülönbözteti az előző csoporttól: a fogantyú a tenyér teljes felületére fekszik beleértve a nagyujj izülete feletti hüvelyujj párnát, a tenyérközép és kisujj párnát is. A tehermentesítés akár 10%-kal is nagyobb testsúly áthelyezést jelenthet a karra a T-fogantyús járóbotokhoz képest.  Érhetően ezek a botok nem az egyensúly korrekciójára, hanem elsősorban a beteg, fájdalmas alsó végtag tehermentesítésére kitalált eszközök.

A fogantyú alatti botszárat több gyártó adapteressen oldotta meg, amely azt jelenti, hogy a fogantyú alatti rész olyan alakot kapott, amellyel a terhelési tengely a bot hossztengelyével azonos. Az érhetőség kedvéért ide kattintva láthatja nem adapteres és ide kattintva láthatja az adapteres anatómiai járóbot típust.

Mindez kombinálható összecsukható formában is, így utazáskor egy kényelmesen elrakható segédeszközt áll rendelkezésünkre.

Harmadik bottípus, a három és négy lábú járóbot, amelyet az előzővel ellentétben az egyensúlyozási zavarok korrekciójára fejlesztettek ki:


\"\"
 

A botok lábai függetlenül a számuktól nem zavarják a járást, mivel a lábak mozgási síkja szabad. A fogantyú T-markolatú. Magyarországon anatómiai fogantyús kivitelben nem elérhető, de ez nem is annyira problematikus, hisz az egyensúly korrigáció ez elsődleges szempont és nem a teheráthelyezés. Leginkább a stroke-on áteset beteg számára nyújt nagy segítséget. A három lábhoz képest a négy láb minimális plusz súlyt jelent, de annál nagyobb stabilitást.

Speciális alcsoportja a járóbotoknak a fehérbot, amely a vakok és gyengén látók érzékelőit „terjeszti” ki. 4 és 5 részes kivitele csak a hosszkülönbséget jelentik.

 

A fa járóbotok könnyű, idősebb korban elegáns megjelenést adnak. T-fogantyús és kampós változata is elérhető.


 

Sajnos Magyarországon a haemiwalker típusú féljárókeretek nem elérhetőek, holott ez biztosítják a legnagyobb stabilitást a beteg számára. Bár nagyobb eszköz, mint a járóbot, de ebből következően a súlyosabb egyensúlyzavarok kezelésében lehetne jó választás, illetve azokban az esetekben, amikor járókeret és a járóbot közötti átszokás időszakában van a beteg.
\"\"

 

Canes are just one of several devices available to assist in ambulation, or walking. Using a cane improves balance by increasing a person’s base of support. When used correctly, canes unload the leg opposite to the hand the cane is in by up to twenty five percent. There are four categories of canes on the market today, each providing a slightly different amount of assistance.

The C cane is a single straight cane with a curve forming a handle at its top. This is the most simple of all canes. It assists in improving balance by the mechanism described above. Straight canes should be used by the patient needing only slight assist with balance or only minimal unweighting of the opposite leg.

Functional grip canes are similar to the c cane except for the handle. A functional grip cane has a straight grip handle rather than a smooth curve. This allows for a better grip by the patient. Improved grip allows for better cane control and hence offers more support than the c cane. Functional grip canes are appropriate for the patient who needs slightly more balance assistance than the c cane provides.

A cane with a rectangle base and four small supports that contact the floor is called a quad cane. This base provides more support than the above two canes. Quad canes come in two varieties depending on the size of the rectangle base. Appropriately they are categorized as small base and large base quad canes. The quad cane is helpful for patients needing much more balance assistance than provided by the c and functional grip canes. Quad canes are often used by the person with hemiplegia, or paresis of one arm, leg, or both.

The last cane overviewed is called the hemiwalker. This cane combines the features of a quad cane and a walker. Its base is much larger than any of the described canes above, thus providing the most patient support. Hemiwalkers also provide an additional amount of lateral support. Patients with more severe hemiplegia or those transitioning from using a walker to a cane will benefit from the use of a hemiwalker.

Lastly, it is important to appropriately size canes. When standing, the arm that is grasping the cane should have a twenty degree bend in the elbow. If there is any confusion, ask your local physical therapist for assistance.

Milyen témáról szeretne cikket olvasni?

Amennyiben kérdése lenne valamilyen egészségügyi témáról, problémáról, tegye fel kérdését szakembereinknek.

2 + 20 =
Egészség tippek

Ételallergia - téveszmék és tények.

Számtalan dolgot gondolunk az ételallergiáról, amely téves, vagy tudományosan alá nem támasztott. Ez a kis összefoglaló segít abban, hogy eligazodjunk néhány dologban az ételallergiával kapcsolatban.

tovább »

Mi az igazság a szójáról?

Egyes növények, így a szója is olyan hatóanyagokat tartalmaznak, amelyek az ösztrogén nevű női nemi hormonhoz hasonló szerepet töltenek be. Ezek a fitoösztrogének a szervezetbe jutva ösztrogén receptorokhoz kötődnek, és így a szövetekben hasonló választ válthatnak ki, mint az állati vagy emberi szervezetben termelődött hormonok. Íme néhány gondolat a szójáról, és a benne lévő fitoösztrogének tudományosan bizonyított hatásáról.

tovább »

Járóbotok – egyszerű, de nagy segítség a mindennapokban!

A járóbotok az egyik leginkább elérhető segítség a mindennapi tevékenységek és járás segédeszközeként. Úgy segít az egyensúly megtartásában, hogy mindezt a használója szabályozhatja. A járóbotot a fájdalmas alsó végtaggal ellentétes oldalon kell használni, így a testsúly kb. 15%-át „levehetjük” a beteg végtagról. Számtalan járóbot létezik, amelyek között jelentős különbségek vannak. Ismeretük tudatában sokkal hatásosabb segédeszköz állhat a használója birtokában, mint csak egy egyszerű járóbot.

tovább »

Vény nélkül kapható gyógyszerek alkalmazása terhességben és szoptatás alatt

Az alábbi - útmutatónak szánt - ismertetés célja, hogy a leggyakrabban jelentkező problémák esetén biztonságos szert válasszon az olvasó vagy a kismama, aki a legveszélyeztetettebb időszakban lévő csemetéjét figyelembe kell, hogy vegye. Tudni kell, hogy a gyógyszerek biztonságossága tapasztalati adatokon alapul, mivel terhesség alatt bármilyen gyógyszerbiztonsági vizsgálat elvégzése etikátlan lenne. Ezért is nevezik a terhes és szoptatós anyukákat „terápiás árváknak”. Árvák, mivel tudományos alapok részben hiányoznak a biztos választáshoz. Sajnos a leginkább szakavatottnak tekinthető gyógyszerészek is időnként gátoltak ennek a csoportnak ajánlható gyógyszerek ismeretében.

tovább »