Természetesen mindazok szerezhetnek hal okozta mérgezést, akik a fent említett haltípusokból fogyasztanak. A ciguatera mérgezés tünetei közé tartoznak a hányinger, hányás, hasmenés, szédülés és zsibbadás-gyengeség. Érdekes jelenség, hogy a hidegérzet csökken. A szervezet ebben a helyzetben sokszor melegnek, vagy forrónak jelzi azt ami valójában hideg.
Scombroid hal mérgezés tünetei 20-30 perccel az elfogyasztást követően jelennek meg. Igen kellemetlen kipirulás, hányinger, hányás, csalánkiütés és a légutak asztmás ödémájához hasonló jelenség miatt nehézlégzés. Azt viszont pontosan kell tudni, hogy ez a jelenség nem azonos a hal allergiával. Ez utóbbiról akkor beszélünk, ha az allergiás tünetek szinte a hal fajtájától függetlenül jelentkeznek.
Ezeket a mérgezéseket is lehet kezelni. A ciguatera mérgezések esetében csak a tüneteket enyhítő medicinák jönnek szóba. A scombroid mérgezéseknél viszont az allergiák kezelésének is használatos antihisztamin szereket enyhítik a rosszullét tüneteit.
A cuguatera mérgezés 1-2 napig tarthat, attól függően, hogy milyen mennyiségű méreg került a szervezetbe. A scombroid mérgezés a hal elfogyasztását követő 6-8 óráig tart.
Hogyan kerülhetjük el a mérgezést, ha éppen nyaralunk? Azokat a halféleségeket nem szabad fogyasztani, amelyek ciguatera mérgezést okoznak: fűrészes sügér, kecsege, király makréla, barracuda hal, bizonyos algolnafélék. A méreg mennyisége a belsőségekben sokkalnagyobb koncetrációban jelentkezik, mint a hal husában. Scombroid mérgezés tüneteit azoknál a halaknál észlelhetjük, amelyek nem voltak kellően lehűtve, lefagyasztva a tárolás során. A tonhal, a szardinia, a mahi-mahi és a szardella esetében kifejezetten figyelmesnek kell lennünk.